• bannerJaroslaw01
  • Madrosci 6 12 16

Капуцинський стиль

Про Євхаристію дітям

Автор: Olga on . Posted in Загальні

pryczastia-1Наближається час Першого Причастя. Є гарний звичай збирати дітей після Першого Причастя на так званий «білий тиждень». Цей звичай дуже давній у Церкві. Після Хрещення, Миропомазання і Першого Причастя, які відбувалися у пасхальну ніч для дорослих кандидатів, ново охрещенні, миропомазані і «запричащені» запрошувалися на так звані містагогічні катехези, які вів єпископ. Завданням єпископа було поглибити розуміння кандидатами тайн, в яких вони взяли участь вперше у пасхальну ніч. Містагогія й означає «введення в тайни».

Я пропоную використати білий тиждень для того, щоб дітей, які уперше приступають до Причастя, ввести хоч трошки глибше у тайну Євхаристії. Нижче подаю схему для можливих проповідей. Ця схема народилася з діалогу з дітьми парафії Пресвятої Діви Марії Ангельської у Вінниці, які 30 квітня 2017 року приступили до Першого Причастя. Їм особлива подяка за їхні щирі відповіді, завдяки яким можна було зібрати нижченаведені думки.

 

Два стола (понеділок, 1 травня 2017)

 Що треба, щоб тіло людини мало силу? Їй треба їсти. Їсти борщ, картоплю, макарони, салат, вареники, пельмені, а також фрукти й овочі. Можна час від часу з’їсти також щось солоденьке.

А що треба, щоб добре поїсти? Треба купити продукти або зібрати їх зі свого городу, приготувати і подати. І щоб достойно спожити смачні страви потрібен стіл. Стіл можна накрити скатертиною, поставити на неї тарілки, ложки, виделки, ножики та чайні ложечки на десерт, не забути також про чашки для компоту або соку. Тепер уже можна подавати страви, які насичують наше тіло і дають йому силу рости і жваво рухатися.

Але їжі просить не тільки наше тіло, своєї «каші» просить також душа. Що їсть тіло, ми знаємо. А що їсть душа? Душа – духовна, і їжа її – духовна. І яку ж духовну їжу їсть наша душа?

Відповідь на це запитання підказує нам Біблія. Вона говорить: «Не єдиним хлібом живе людина, але кожним словом, що виходить з уст Божих». Отже, основною їжею нашої душі є СЛОВО БОЖЕ. Тіло їсть смажену картоплю з помідорами, а душа їсть Слово Боже!

Для того, щоб дати нашій душі їсти, Церква ставить стіл. Стіл для Слова Божого називається амвоном. На амвоні, тобто на столі Божого Слова, Церква ставить першу, другу і третю страви. Цими стравами є уривки з Біблії: перша страва – читання зі Старого Заповіту, «запиваємо» його завжди псалмом, друга страва – уривок з послань апостолів, а третя, «на десерт», – завжди уривок з Євангелія. Для того, щоб «розжувати» нам духовну їжу Слова Божого, священики говорять нам проповідь.
pryczastia

Крім Слова Божого нашу душу може наситити СВЯТЕ ПРИЧАСТЯ, сам Ісус Христос, присутній під виглядом хліба і вина. Тіло і Кров Христа, які споживаємо, можуть дійсно наситити нашу душу тією любов’ю, з якою наш Господь віддав себе на смерть заради нашого спасіння. Христос у Євхаристії наситить вашу душу, дасть їй зростати, дасть їй силу жити і любити.

Про те, що тіло треба годувати важко забути. Голод одразу нагадає про себе. А про те, що душу також треба годувати духовною поживою ми легко забуваємо. Просімо Бога, щоб пробудив у наших душах голод Божого Слова, голод присутності Христа в наших душах.

 

Костянтин Морозов

Приготування до Таїнств

Діти парафії

Історія парафії

о. Серафим Кашуба

Контактна інформація

Римсько-Католицька Парафія 
Пресвятої Діви Марії Ангельської 
вул. Соборна, 12 
21050 Вінниця 

Тел/факс: (0432) 67-10-13, +380678409395

Код ЄДРПОУ 20098538,
в ПАТ «КБ Приватбанк» м.Вінниця МФО 302689

Скринька для пожертв